Program

Křest knihy Chudobky

Chudobky -Pověsti a báchorky z Hlučínska

 

je název nové knihy spisovatelky Anny Malchárkové. Kniha by se mohla zařadit jako první dílo, které obsahuje soubor dochovaných pověstí z území Hlučínska. V písemné formě se mnoho pověstí nedochovalo a pokud ano, jsou to jen kratičké zmínky. Větší část z nich zůstala v ústním podání a jejich konečná podoba záležela na umění jednotlivého vypravěče.

 

Kniha je rozdělena do dvou částí. První část jsou pověsti, vtáhnou vás do zaniklých tvrzí a hradů, budete hledat poklady, dovíte se o propadlých zámcích, podivném zmrtvýchvstání, chodbách pod zemí, zbojnících a také o věčné lidské touze po spravedlnosti. V druhé části zase dáte průchod fantazii. V báchorkách se dočtete o hastrmanech, bludičkách, raráškovi, ohnivém psu, Moře, která dusila lidi a také o místech, kde se tyto bytosti zdržovaly.

 

Autorce se podařilo zmapovat podstatnou část území Hlučínska, kde se nějaká pověst nebo báchorka ještě dochovala. Naši předkové jim věřili, výměnou generací se ale postupně vytrácely. A proto použijeme slova autorky: „Co bylo - vám přiblíží čtení mezi řádky. Co zbylo – to jsou jen dávno zapomenuté pověsti a báchorky. Co přetrvá - názvy vsí a měst, některá místa a snad i kniha napsaná pro zachování nehmotného dědictví Hlučínska.“

 

Ilustrovaná kniha obsahuje 34 pověstí a báchorek, čerpaných jednak z historických pramenů, ale i z dochovaného  lidového vyprávění. Pro zájemce bude v prodeji na podzim, ihned po vydání.

 

 

kalendář

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

rezervace

Kulturní dům Dolní Benešov
je zde pro Vás

Kulturní dům je příspěvkovou organizací města Dolní Benešov.
V regionu patří k objektům s největší kapacitou, s kvalitní vybaveností a výhodnou lokací. V KD je možno konat kulturní, společenské, vzdělávací akce v různém rozsahu. K dispozici je velký sál s kapacitou 420 osob. Jeviště odpovídá vybavením požadavkům zájezdových divadel, koncertů velkých hudebních těles. K dispozici je dále přísálí s kapacitou cca 80 míst a barem pro oslavy, školení, projekce atd.

benesovdolbendkudyznudyinformuji

Všechna práva vyhrazena, Copyright kddb.cz - Kulturní dům Dolní Benešov
Tvorba webových stránek: Poradnyweb.cz